Συνταγές 

Γαρίδες σκορδάτες Μουριάς (Σκάλα Συκαμνιάς)

Είναι ένας βασικός λόγος ανάμεσα σε τόσους άλλους για να βρεθεί κανείς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Χειμώνα καλοκαίρι γεύσεις παράδοσης σε συνδυασμό με την γραφικότητα ενός τόπου που πέρα από γενέτειρα του σπουδαίου και πολυβραβευμένου συγγραφέος και ακαδημαϊκού Στρατή Μυριβήλη αποτελεί μόνιμο πεδίο έμπνευσης για καλλιτέχνες αλλά και κοινούς θνητούς οι οποίοι μπορεί να μην το βιώνουν στην καθημερινότητα τους, ωστόσο το αερικό που κρύβουν μέσα τους εκστασιάζεται όταν οι αισθήσεις διεγείρονται με το που πατάνε το πόδι τους εκεί. Θες η έκσταση από τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, η μυρωδιά βασιλικού και θυμιάματος στο μόνιμα γεμάτο επισκέπτες εκκλησάκι της αρχόντισσας του βράχου Παναγιάς Γοργόνας, τα καΐκια και οι ψαρόβαρκες γεμάτα γενναίες ψαριές από τα πεντακάθαρα νερά ή μήπως οι γαργαλιστικές μυρωδιές που φλερτάρουν με την παντοτινή μας διάθεση για καλό φαγητό; Όπως και να χει η Σκάλα Συκαμνιάς ή με βάση την ντόπια διάλεκτο “Σκαμνιάς” με βάση το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι ο παράδεισος των καλοφαγάδων…Αν δεν δοκιμάσετε δεν ξέρετε τι χάνετε..Εμείς πάντως χρίσαμε ως κορυφαίο λόγο επισκεψιμότητας επιστρέφοντας στο βασικό μας θέμα ένα πιάτο που μόνο στη “Μουριά” θα απολαύσει κανείς. Γαρίδες σκορδάτες λοιπόν με απλά βήματα και μικρά μυστικά για να γίνουν ο πιο λαχταριστός ουζομεζές που φάγατε ποτέ.

Βασικό μυστικό για την μοναδική γεύση του εν λόγω πιάτου είναι να παραλάβουμε τις γαρίδες πριν μπουν στη διαδικασία συντήρησης μέσα σε ειδικό φάρμακο το οποίο είναι ναι μεν ακίνδυνο για την υγεία αλλά ζημιογόνο ως προς τη γεύση. Παραλαμβάνουμε τις γαρίδες μας ολόφρεσκες και αφού τις καθαρίσουμε ετοιμάζουμε το σκηνικό μαγειρέματος.
Σημείωση: Αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη αφού τις έχουμε καθαρίσει τις χωρίζουμε σε μερίδες και τις κλείνουμε αεροστεγώς σε ειδικά σακουλάκια για να διατηρηθούν με το άρωμα και τους χυμούς τους για διάστημα έως και 2 μηνών. Δεν τις φέρνουμε ποτέ σε απευθείας επαφή με τον πάγο γιατί σε λίγες ημέρες θα έχει χαθεί όλο το περιεχόμενο τους.

ΥΛΙΚΑ:
φρέσκες γαρίδες καθαρισμένες ή διατηρημένες όπως αναγράφεται παραπάνω περίπου ένα κιλό
σκόρδο
ψιλοκομμένος μαϊντανός
χυμός λεμονιού όχι φρέσκος αλλά συμπυκνωμένος του εμπορίου
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αφήνουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τις γαρίδες σοτάροντας για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μαϊντανό, λίγο αλατάκι αν θέλουμε και σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το λεμόνι (η ποσότητα καθορίζεται από πόσο ξινό το θέλουμε) και σερβίρουμε. Απαραίτητη η συνοδεία ούζου και φρέσκου ψωμιού για βούτηγμα γιατί η μαρινάρα είναι …”άλλο πράμα”.

 

Πηγη

Related posts