Χωριά Λέσβου 

Λουτρά

 

Το χωριό απέχει από την πόλη της Μυτιλήνης μόλις 8,8 χιλιόμετρα. Τα σπίτια του προβάλλουν πάνω σε δύο πλαγιές του βουνού στη Δυτική πλευρά της Αμαλής ανάμεσα στους πλούσιους ελαιώνες.
Δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου κτισμένη το 1815 με το ψηλό καμπαναριό της. Το όνομα του χωριού προέρχεται απ’ τις θερμές πηγές που υπήρχαν στο στόμιο του κόλπου της Γέρας. Και σήμερα ακόμη, σε μικρή απόσταση απ’ την ακτή, αναβλύζουν θερμά νερά μέσα απ’ τη θάλασσα.
Το χωριό έχει ιδιαίτερη κίνηση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ο πληθυσμός του γίνεται σχεδόν διπλάσιος από τους απόδημους κατοίκους του, που έρχονται για τις διακοπές τους. Υπάρχουν εμπορικά καταστήματα, καφενεία και καφετέριες που συγκεντρώνουν τη νεολαία του χωριού ενώ έντονη είναι η δραστηριότητα της κοινότητας και του πολιτιστικού κέντρου με ποικιλία εκδηλώσεων.
Στα νότια του χωριού στη τοποθεσία Παληόλουτρος διακρίνονται ίχνη αρχαίου οικισμού. Λίγο ψηλότερα, στη θέση Παληά εκκλησία υπάρχουν άλλα ερείπια βυζαντινής εποχής. Εδώ λέγεται ότι έζησε εξόριστη και πέθανε η αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία. Στη περιοχή “Τσεσμέδες” 3,5 χιλιόμετρα Ν.Α. απ’ το χωριό, βρίσκεται η Βασιλική εκκλησία των Λουτρών. Ύστερα από ανασκαφές αποκαλύφθηκε θαυμάσιο τρίχρωμο ψηφιδωτό του μεσαίου κλίτους του ναού που σκεπάστηκε με υπόστεγο για να προφυλαχθεί απ’ τη φθορά. Διακρίνονται γεωμετρικά σχήματα, πτηνά και άλλα διακοσμητικά σχέδια.
Μέσα στο χωριό σώζεται πύργος του 1826 που ανήκει στη Μαρία Βιενά. Στην πλαγιά του βουνού Δίβολο κατά τη κατασκευή της αποθήκης καυσίμων βρέθηκαν έξι αρχαίοι τάφοι με όστρακα, του τέλους του 5ου και των αρχών του 4ου π.χ. αιώνα.
Σε μικρή απόσταση από το χωριό, η Σκάλα Λουτρών. Το γραφικό λιμανάκι της με τις ψαρόβαρκες, τις ανεμότρατες καθώς και τους ντόπιους ψαράδες που “μπαλώνουν” τα δίχτυα τους είναι οι πρώτες εικόνες που αντικρίζει εδώ ο επισκέπτης. Δε λείπουν βέβαια τα κότερα και τα μικρά σκάφη αναψυχής, ένδειξη της τουριστικής κίνησης της καλοκαιρινής περιόδου. Άμεσα συνυφασμένο με όλα αυτά το ναυπηγείο “ο ταρσανάς” όπως λέγεται. Η τοποθέτηση του πλοίου στα “βάζα”, η ανέλκυσή του καθώς και η στιγμή που πέφτει στη θάλασσα μετά την επισκευή είναι εικόνες πρωτόγνωρες για τον επισκέπτη. Το καλοκαίρι η κίνηση και ο κόσμος πληθαίνουν. Τα μικρά καφενεδάκια γεμίζουν κόσμο καθώς προσφέρουν φρέσκο ψάρι και ούζο με ντόπιους θαλασσινούς μεζέδες. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας το συγκεντρώνει η καντίνα, η οποία ανοίγει από τις πρώτες κιόλας μέρες του καλοκαιριού. Επίνειο της περιοχής η Κουντουρουδιά. Εδώ σταματούν τα λεωφορεία του Κ.Τ.Ε.Λ. και από εκεί με παραδοσιακά σκαριά, μπορεί κανείς να περάσει στην αντικρινή ακτή της Γέρας. Εδώ θα βρείτε γραφικά κεντράκια με φρέσκο ψάρι, μεζέδες και θέα στον κόλπο της Γέρας που ιδιαίτερα τα φεγγαρόλουστα βράδια είναι μοναδική.
Λίγο δεξιά απ’ την Κουντουρουδιά, σε απόσταση 300μ, πλέει το μικρό νησάκι του Αγίου Ισιδώρου, με το μικρό εξωκκλήσι.
Φημισμένες παραλίες της περιοχής Λουτρών αποτελούν η παραλία του Αγίου Ερμογένη και η Χαραμίδα. Πρόσβαση στις παραλίες αυτές έχει ο επισκέπτης είτε διασχίζοντας τα Λουτρά είτε επιλέγοντας τη διαδρομή από την Κράτηγο, μια από τις ωραιότερες διαδρομές του νησιού. Ο νεοφτιαγμένος δρόμος στην κυριολεξία κατακλύζεται από τα πεύκα ενώ η πανοραμική θέα της θάλασσας μαγεύουν τον επισκέπτη που αποκτά μοναδικές εικόνες. Προσεγγίζοντας την περιοχή της Χαραμίδας αντικρίζει κανείς εξοχικά σπίτια χτισμένα μέσα στα πεύκα και ταβερνούλες γεμάτες κόσμο τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τα βράδια όπου μαζί με την καντίνα αποτελούν την καλύτερη επιλογή για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού. Η παραλία της μεγάλη και υπέροχη, με ολοκάθαρα νερά και άμμο ιδανική για ατέλειωτες ώρες κολύμπι.
Συνεχίζοντας κανείς σε λίγα μέτρα και παίρνοντας το δρόμο αριστερά φθάνει στον καταπληκτικό κόλπο του Αγίου Ερμογένη. Ένας γραφικότατος κολπίσκος με το εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παραλία μικρή αλλά μαγευτική καθώς κυριαρχούν τα πεύκα που κυριολεκτικά φθάνουν μέχρι την ακτή. Η απόλυτη αρμονία γαλάζιου και πράσινου καθιστά το τοπίο ειδυλλιακό. Το κεντράκι με τη βαθύσκιωτη φρίτζα της λυγαριάς και τους ευκάλυπτους αποτελεί ιδεώδη τόπο για καλό φαγητό και ξεκούραση.
Σ΄ όλη εδώ την περιοχή υπάρχουν νέες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και κεντράκια που καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε επισκέπτη.
Επιστρέφοντας στο δημόσια δρόμο προς τη Μυτιλήνη στη θέση Ακόθι, μια όμορφη αγκαλιά γεμάτη πράσινο, σε απόσταση 2 -3μ, από την ακτή, κάτω από την επιφάνεια του νερού, διακρίνονται ερείπια αρχαίου κτίσματος. Η κάθοδος απ’ τον δημόσιο δρόμο γίνεται με μικρό μονοπάτι που χάνεται μέσα στους ελαιώνες. Η γύρω περιοχή φημίζεται για τον θαλασσινό της πλούτο.

Related posts