Χωριά Λέσβου 

Σκαλοχώρι Λέσβου

 

Παραδοσιακό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά, με πετρόχτιστα σπίτια, λιθόστρωτους δρόμους και θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Εδώ εδρεύει γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός, που παρασκευάζει γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, ηδύποτα και ζυμαρικά. Επίνειο του Σκαλοχωρίου είναι το Καλό Λιμάνι, γραφικό φυσικό λιμανάκι με λίγα σπίτια.

Το Σκαλοχώρι έχει 600 περίπου κατοίκους και απέχει 58 χλμ. από την τη Μυτιλήνη. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της ελιάς, ενώ παλαιότερα ασχολούνταν και με τη συλλογή βελανιδιών, την καπνοκαλλιέργεια και τη γεωργία (δημητριακά, κηπευτικά).

Οι οικονομικές αυτές ενασχολήσεις σε σχέση με τη γεωμορφολογία του εδάφους (μεγάλες κλίσεις, πέτρινοι όγκοι, λιγοστό χώμα, έλλειψη νερού τους θερινούς μήνες) ανάγκασαν τους ανθρώπους της, για να επιβιώσουν, να δημιουργήσουν κυρίως με την πέτρα πετρόχτιστα σπίτια, καλντερίμια, βρύσες, νερόμυλους, εκκλησιές, γεφύρια, στέρνες, γκιόλια, πεζούλες, σέτια, ντουβάρια και άλλα πολλά κατασκευάσματα που διαμορφώνουν και πλάθουν την χαρακτηριστική παραδοσιακή όψη του χωριού.

Μπαίνοντας στο χωριό το πρώτο που θα συναντήσεται και θα εντυπωσιαστείτε από την αρχιτεκτονική του είναι το Δημοτικό Σχολείο, που χτίστηκε το 1929 – 1932, αλλά και των σπιτιών που χτίστηκαν από πετράδες με μεράκι και σεβασμό στο χώρο.

Εντυπωσιακός είναι και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που στο εσωτερικό του διάκοσμο υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και δεσποτικός θρόνος που κατασκευάστηκαν το 1757.

Μπείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού και θαυμάστε τα υπέροχα πέτρινα σπίτια του, ενώ η κεντρική πλατεία του χωριού κάτω από τον πλάτανο, είναι ιδανική για να ξεκουραστείτε μετά την βόλτα σας. Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκαλοχωρίου από το 1924 μέχρι και σήμερα συνεχίζει το έργο ανάπτυξης και εξέλιξης του τοπικού γεωργού και κτηνοτρόφου!

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκαλοχωρίου από την ίδρυση του το 1924 και έως σήμερα έχει σαν κύριο μέλημα του να προασπίζει τα συμφέροντα των συνεταιριστών που των απαρτίζουν. Καθώς επίσης θέτει πάντα ως στόχο την ανάπτυξη της προβατοτροφίας που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κλάδο της οικονομίας της χώρας και γενικότερα των νέων ανθρώπων του τόπου μας, εξασφαλίζοντας εισόδημα σε πολλούς κτηνοτρόφους και όχι μόνο, που δραστηριοποιούνται σε δύσβατες ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου κανένας άλλος κλάδος δεν θα μπορούσε να αποδώσει.

Related posts