Γενικά Συνταγές 

Λαζαράκια

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι αφιερωμένο στο Φτωχολάζαρο, που τον ανέστησε ο Χριστός. Ο Λάζαρος λέει η παράδοση, αφού ξανάρθε στη ζωή, δε γέλασε ποτέ, έμεινε ως το τέλος της ζωής του ¨αγέλαστος¨εξαιτίας των φριχτών πραγμάτων που βίωσε στον κάτω κόσμο. Ειδικά γι αυτή την ημέρα, οι γυναίκες στην Λέσβο ζυμώνουν κουλούρια σε σχήμα σαβανωμένου και τα λένε Λάζαρους ή Λαζαράκια.

Στη Λέσβο υπήρχαν έθιμα που αναπαριστούσαν την ανάσταση του Λαζάρου, συνδεμένα με την πάλη ανάμεσα στο Χειμώνα και την Άνοιξη.Μαρτυρίες μεγαλυτέρων αναφέρουν ότι νέοι των χωριών ντυμένοι με ρούχα εκείνης της εποχής αναπαριστούσαν την Ανάσταση του Λαζάρου και την Είσοδο στα Ιεροσόλυμα

 

ΥΛΙΚΑ:

 

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια

40 γραμ. μαγιά  μπύρας

300 γραμ. ζάχαρη

1 φλυτζάνι νερό  μέσα στο οποίο έχετε βράσει 1 ξυλάκι κανέλας

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

2 φλυτζάνια τσαγιού σταφίδες

2  κουτ.σούπας κονιάκ

1 φλ. ελαιόλαδο

Κανέλα σκόνη

Γαρύφαλο σκόνη

5 -6 ολόκληρα γαρύφαλα

γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βάζετε  σε ένα ευρύχωρο μπώλ , το αλέυρι και από πάνω ρίχνετε το ελαιόλαδο. Τρίψτε το  αλεύρι ανάμεσα στα δυό σας χέρια  ΄ώστε να ανακατευτεί καλά με το ελαιόλαδο..Κάντε στην μέση λακουβίτσα και αφού έχετε λιώσε την μαγιά στο χλιαρό κανελόνερο  την προσθέτετε στην ζύμη. Ζυμώστε , προσθέτοντας αν χρειασετί λίγο ακόμα κανελόνερο χλιαρό.

Αφήστε την ζύμη να σταθεί για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει.Εν τωμεταξύ αλέστε τις σταφίδες με λίγο γαρύφαλο , κανέλα και φτιάξτε μείγμα ζυμώνοντας με το κονιάκ.

Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη , την κόβετε σε κομμάτια στο μέγεθος ενός μεγάλου ροδάκινου και πλάθετε στενόμακρα και τα κάνουμε πλατιά με τις παλάμες.

Απλώστε από πάνω το μείγμα της σταφίδας , κλείστε από πάνω την ζύμη , βάλτε τα ψωμάκια σε λαδόχαρτο στο ταψί αραιά μεταξύ τους και αφήστε τα να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος και 1μιση ώρα περίπου.

Αφού περάσει η ώρα βρέξτε τα από πάνω με διαλυμένη σε νερό γλυκόζη για να γυαλίσουν και ψήστε  στους 200 βαθμούς στον φούρνο.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ.ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΨΗΣΤΕ , ΠΙΕΣΤΕ ΤΑ ΜΕ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΑΝ ΞΑΝΑΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ.

πηγή

Related posts