Γενικά Συνταγές 

Μανιταρόσουπα βελούδο

Αγαπάμε τις σούπες! Είναι εύκολες, είναι νόστιμες, είναι θρεπτικές και υγιεινές. Γι’ αυτό μεταφέρω και εδώ τη μανιταρόσουπα, από την αρχική της θέση που ήταν εδώ και είχε παρέα, για να την έχουμε και μόνη της, για όποιον ενδιαφέρεται μόνο για τη σούπα.

Οι σούπες αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο στη γαστρονομία. Καταρχάς είναι από τους αρχαιότερους τρόπους μαγειρέματος, καθώς έχουν βρεθεί από την προϊστορική περίοδο ίχνη τροφής σε κοιλότητες βράχων, που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή σούπας αλλά και δέρματα ζώων που λειτούργησαν ως χύτρες για μαγείρεμα σούπας! Φυσικά όταν ο άνθρωπος έφτιαξε τα πρώτα αγγεία, τότε το πρόβλημα βρήκε τη λύση του.  Και γνωρίζουμε καλά πολλά από αυτά τα αγγεία αφού τα περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα είναι κουζινικά σκεύη.

Εξάλλου η σούπα και η έννοια της εστίασης συσχετίζονται απολύτως. Πριν από το 18ο αιώνα δεν υπήρχε η έννοια εστιατόριο. Μαγειρείο και πανδοχείο ήταν ταυτόσημα, μια που έπρεπε να προσφερθεί κάποιο γεύμα στους πελάτες που κατέλυαν τη νύχτα σε κάποιο πανδοχείο. Ξεχωριστό κατάστημα όμως στο οποίο κάποιος μπαίνει αποκλειστικά για να φάει, δεν υπήρχε.

Στα 1765 στο Παρίσι κάποιος ονόματι Boulanger άνοιξε ένα κατάστημα για να πουλάει τις σούπες του (consommés), μια αγοραπωλησία που ως τότε λάμβανε χώρα στο δρόμο. Οι σούπες αυτές προορίζονταν για να στυλωθούν οι (κακοταϊσμένοι) άνθρωποι της εποχής και να πάρουν δύναμη να συνεχίσουν τη μέρα τους. Restaurer (= αναστηλώνω) το ρήμα και restaurant το ουσιαστικό, η λέξη που χρησιμοποιούσε ο Boulanger για να ονομάσει τη σούπα του και τελικά ταυτίστηκε με το ίδιο το μαγαζί.  Το οποίο μαγαζί στη συνέχεια εμπλούτισε το μενού του και με επιπλέον φαγητά, ώσπου γρήγορα απέκτησε τη σημερινή μορφή και έννοια.

Το ρεστωράν λοιπόν ετυμολογικά αλλά και πρακτικά οφείλει την ύπαρξή του και το όνομά του στη σούπα! Όσο για τον ελληνικό όρο εστιατόριο, προέρχεται – για να μη σας αφήσω με την απορία- από τη λέξη εστία και την κατάληξη -τωρ. Η λέξη εστία προέρχεται από το ρήμα εστιώ που σημαίνει ”παραθέτω γεύμα ως οικοδεσπότης”.

Το να φτιάξεις μια σούπα είναι σχετικά απλό και εύκολο. Οι επιλογές των υλικών αμέτρητες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λαχανικά, κρέας, όσπρια, ψάρι κλπ. Ό, τι και να βάλεις στην κατσαρόλα πάντως, αν μαγειρευτεί με μεράκι, θα έχεις ένα νόστιμο, με λίγες θερμίδες φαγητό, το οποίο επιπλέον ανήκει στα λεγόμενα comfort foods, τα φαγητά της σπιτικής θαλπωρής, που τα γεύεσαι και τρέφουν και την ψυχή σου δημιουργώντας σου συναισθήματα γλυκά, ζεστά, κάπως σαν να ξαναγυρνάς στην παιδική σου ηλικία και στο πατρικό σου σπίτι….

Ακούστε και το χαριτωμένο Stone soup, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι.

 


Υλικά: 

250 γραμ. φρέσκα μανιτάρια διαφόρων ποικιλιών
2 κουταλιές σούπας αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
1 ζωμό λαχανικών ψυγείου
​1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
​1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος ελαφριά
μερικά κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

αλάτι και πιπέρι
Πρώτα απ’ όλα βράζουμε νερό και παίρνουμε δυο μπωλ. Στο ένα βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι και στο άλλο το ζωμό μας. Προσθέτουμε το καυτό νερό, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μουλιάσουν μέχρι να τα χρειαστούμε και το λιγότερο για 20 λεπτά.

Picture

Picture

Κόβουμε τα μανιτάρια σε φετάκια και τα σωτάρουμε σε μέτρια κατσαρόλα με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά.

Picture

Picture

Προσθέτουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα. Αφού σωταριστεί ελαφρά, προσθέτουμε και το ζωμό λαχανικών στην κατσαρόλα. 

Picture

Picture

​Στη συνέχεια σουρώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα μανιτάρια πορτσίνι και ρίχνουμε το νερό όπου μούλιασαν στην κατσαρόλα, καθώς και τα ίδια τα πορτσίνι, που μαλάκωσαν. Αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με φειδώ λόγω του ζωμού), ρίχνουμε λίγο θυμάρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι τη κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 15 περίπου λεπτά. Με το ραβδομπλέντερ τότε πολτοποιούμε τη σούπα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε τη σούπα, δοκιμάζουμε το αλάτι και διορθώνουμε, αν χρειάζεται. 
Είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα!

Picture

Picture

Picture

Related posts