Αναμνήσεις απο το χωριό.... Γενικά Παλιές τέχνες Πληροφορίες Ταξίδι στον χρόνο 

Καστανιώνας Αγιάσου

Να μια όμορφη φωτογραφία που δεν είχαμε ξαναδεί και μας την επισήμανε ο Αγιασώτης φίλος της σελίδας Παναγιώτης Κουτσκουδής. Εικονίζει βρακούσες κοπέλες της Αγιάσου Λέσβου να μαζεύουν κάστανα με τα κοφίνια. Πίσω τους φαίνεται το σιργί: πρόκειται για έναν μεγάλο σωρό όπου συγκεντρώνονταν τα κάστανα με το ακανθώδες περίβλημά τους, τον οποίο πότιζαν κάμποσες μέρες μέχρι να σαπίσουν οι αχινοί και να βγει εύκολα ο καρπός (η λέξη «σιργί» προέρχεται, μαθαίνουμε, από το τούρκικο sergi = κάθε τι ξαπλωμένο καταγής). Με τον τρόπο αυτό τα νοτισμένα κάστανα διατηρούσαν τη φρεσκάδα τους για πολύ καιρό μετά τη συλλογή τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους καστανοπαραγωγούς να τα πουλάνε στα λεσβιακά χωριά σχεδόν ολόκληρο το χειμώνα!

Ο καστανιώνας της Αγιάσου, στον Όλυμπο της Λέσβου, είναι κοντά 11.000 στρέμματα και εξασφάλιζε για πάρα πολλά χρόνια σημαντικό εισόδημα στους κατοίκους της Αγιάσου. Στη διάρκεια της Κατοχής το κάστανο ήταν το προϊόν που έσωσε χιλιάδες από την πείνα. Κι επειδή οι Αγιασώτες με την έντονη θυμοσοφική τους διάθεση πάντα διακωμωδούν τόσο τις χαρές όσο και τα βάσανα της ζωής τους, έλεγαν τότε το παρακάτω τετράστιχο:

«Τα κάστανα τιλειώσανι, δείτι να σουδιαστείτι
να τρώτι καστανόπ’ταρα, μη τυχόν τσι πρηστείτι!»

Το … πρήξιμο παραπέμπει στον τυμπανισμό λόγω της πείνας, φαινόμενο δυστυχώς συνηθισμένο το χειμώνα του 1941-42.

Την Κυριακή που μας έρχεται, 12 Νοέμβρη 2017, στην Αγιάσο της Λέσβου, έχουν την ετήσια τους Γιορτή του Κάστανου. Από ότι μαθαίνουμε, όλο το νησί σχεδιάζει να περάσει από το ορεινό χωριό .

φωτο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΚΟΥΔΗΣ

υλικό Ο ΜΟΛΥΒΟΣ

Related posts