Μόλυβος, ένας γοητευτικός αριστοκράτης!
Το χωριό με τα δύο ονόματα
Στο βόρειο άκρο του της Λέσβου βρίσκεται το πανέμορφο χωριό με τα δύο ονόματα: Μόλυβος ή Μήθυμνα. Ποιο είναι το σωστό; Και τα δύο. Η αρχαία πόλη που χτίστηκε εδώ ονομαζόταν Μήθυμνα: αυτό ήταν στη μυθολογία το όνομα της κόρης του βασιλιά Μακαρέα, που φέρεται να εποίκισε το νησί. Ετσι αναφέρει τον οικισμό ο Θουκυδίδης στην Ιστορία του και έτσι διασώθηκε μέχρι και τα χρόνια της πτώσης του Βυζαντίου. Την εποχή των Ενετών εμφανίστηκε και η ονομασία «Μόλυβος» πιθανότατα από την Φράγκικη ονομασία mont d’ olives – το όρος των ελαιόδεντρων. O άφθονος ορυκτός μόλυβδος της περιοχής είναι άλλη μια, ανεπιβεβαίωτη, εκδοχή για την προέλευση του ονόματος. Και παρόλο που μετά το 1912, όταν το νησί απελευθερώθηκε από την οθωμανική κυριαρχία, το χωριό πήρε ξανά επισήμως το αρχαίο του όνομα Μήθυμνα ωστόσο οι Μυτιληνιοί προτιμούν να τον αποκαλούν Μόλυβο.
Μπαλκόνι στο Αιγαίο
Ο Μόλυβος θεωρείται ένας γοητευτικός αριστοκράτης: είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Λέσβου και χαρακτηρίζεται από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τη γραφική του αρχιτεκτονική. Τα σπίτια του οικισμού με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο και βαμμένα με έντονα χρώματα, σε συνδυασμό με το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή, δημιουργούν ένα γραφικό και ρομαντικό περιβάλλον. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα μονοπάτια που οδηγούν στις παλιές γειτονιές, οι εκκλησίες και οι μαγευτικές ακρογιαλιές ολοκληρώνουν τη παραμυθένια ομορφιά. Περιηγηθείτε στα καλντερίμια και απολαύστε τον καφέ ή το ποτό σας στο χαρακτηριστικό κόκκινο φως που λούζει το χωριό κατά το ηλιοβασίλεμα.
Το Κάστρο των Γατελούζων
Αν είναι κάτι που δεσπόζει στον Μόλυβο, αυτό είναι το επιβλητικό του κάστρο. Το κατασκεύασαν οι Βυζαντινοί, το αναστήλωσαν οι Ενετοί, ενώ οι Οθωμανοί έβαλαν κι εκείνοι τη δική τους πινελιά. Το κάστρο του Μόλυβου αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρο το νησί. Ο βενετσιάνος Φραγκίσκος Γατελούζος ήταν που επισκεύασε τα βυζαντινά ερείπια το 1373 και χάρισε με τον τρόπο αυτό στο οικοδόμημα το οικογενειακό του όνομα. Περνάς τη μεγάλη κεντρική καστρόπορτα ανεβαίνεις στους πυργίσκους και τις πολεμίστρες, απολαμβάνεις τη θέα και συμμετέχεις σε μια εκδήλωση με φυσικό ολόκληρο το Αιγαίο.
Βόλτα στην αγορά, ούζα στο λιμάνι
Ολόκληρο το χωριό είναι οικισμός διατηρητέος, ένα μικρό αριστούργημα από πέτρα, ζωγραφισμένο ξύλο και κεραμίδια. Ουκ ολίγα τα μέρη που μπορεί κανεός να επισκεφθεί: τη Δημοτική Πινακοθήκη, τη βασιλική του Ταξιάρχη του 1795, το πρόσφατα ανακαινισμένο οθωμανικό χαμάμ, η Σχολή Καλών Τεχνών… Και βέβαια το λιμανάκι με τα καΐκια, τους καφενέδες και τις ταβέρνες, για παρεΐστικες βραδιές και γευσιγνωσία στο πραγματικό, το μυτιληνιό ούζο, τη σαρδέλα και τα υπόλοιπα θαλασσινά.
Σοκάκι μου στενόμακρο..
Η περιήγηση στο Μόλυβο έχει τις ανηφοριές της, αλλά αξίζει τον κόπο, τόσο για να γνωρίσετε τα καλντερίμια όσο και τους ανθρώπους του χωριού. Ψηλά κάτω από τα πράσινα σαλκίμια που σκεπάζουν τα σοκάκια, βρίσκεται η αγορά. Εκεί θα περπατήσετε μπροστά από τα περισσότερα μαγαζιά του χωριού και θα πιάσετε κουβέντα με τους ντόπιους και -γιατί όχι- τσουγκρίστε μαζί τους ένα ποτηράκι. Χαθείτε στα δρομάκια, βγείτε σε ανθισμένες αυλές, ανακαλύψτε τις οθωμανικές βρύσες και ακολουθείστε τις γυναίκες στις καντάδες τους
Εφταλού, Συκαμιά και Κάγια
«Έλα να πάμε από την Πέτρα ως τον Μόλυβο, ξυπόλητοι κι απέ στην Εφταλού» τραγουδά ο Παντελής Θαλασσινός. Ο Μόλυβος έχει τη δική του παραλία στα πόδια του, ωστόσο πίσω από το χωριό βρίσκεται η Eφταλού, όπου δε χρειάζεται, φυσικά, να πάτε ξυπόλητοι. Είναι, για τους Μυτιληνιούς, συνώνυμο της γαλήνης και το ησυχαστήριο του Ηλία Βενέζη, με όμορφες δαντελωτές ακρογιαλιές και ιαματικά λουτρά. Κοντά στο Μόλυβο βρίσκεται η Συκαμιά, ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με αρχοντόσπιτα, στενά καλντερίμια και γραφικές ανηφοριές και το γραφικό επίνειό της, η Σκάλα Συκαμιάς με το εκκλησάκι της Παναγιάς Γοργόνας. Κοντά στη Σκάλα βρίσκεται η παραλία της Κάγιας με άμμο και μικρά βοτσαλάκια, επίσης άφθονη σκιά από τα αρμυρίκια, ντουσιέρες, αλλαξιέρες και δύο πολύ συμπαθητικά ταβερνάκια με φρέσκους ψαρομεζέδες και άλλες νοστιμιές.