Μουσείο Θεοφίλου
Ο Θεόφιλος θεωρείται ως ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς Έλληνες λαϊκούς ζωγράφους. Γεννημένος στη Λέσβο γύρω στα 1870, αποφασίζει σε νεαρά ηλικία (15 με 20 χρονών περίπου) να πάει στη Σμύρνη, σημαντικό εμπορικό κέντρο της Μικράς Ασίας, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Εκεί, εξασκεί τη ζωγραφική του ως επάγγελμα, αλλά παρά το μεγάλο αριθμό παραγγελιών, η κακή οικονομική του κατάσταση και οι δύσκολες συνθήκες ζωής του δεν βελτιώνονται. Μετά από περίπου τέσσερα χρόνια, φεύγει για τον Βόλο, όπου για τα επόμενα τριάντα χρόνια περιπλανιέται στα γύρω χωριά του Πηλίου ζωγραφίζοντας ασταμάτητα και δημιουργώντας τους προσωπικούς του εικονογραφικούς τύπους. Ζωγραφίζει για ένα πιάτο φαγητό οτιδήποτε του ζητήσουν, ταμπέλες καταστημάτων, τοιχογραφίες σε καφενεία και ταβερνεία, που δυστυχώς ελάχιστα έχουν διατηρηθεί. Γύρω στο 1926-27, απογοητευμένος από την άσχημη συμπεριφορά του κόσμου και με την υγεία του κλονισμένη από τις κακουχίες, επιστρέφει στην πατρίδα του οριστικά. Εκεί, έχοντας σαν βάση τη Μυτιλήνη, περιπλανιέται στα χωριά της Λέσβου συνεχίζοντας να δημιουργεί.
Γύρω στα 1928, συναντάει τον Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ, ο οποίος ενθουσιασμένος από τα έργα του αποφασίζει να προσφέρει μια ανάσα στη βασανισμένη ζωή του Θεόφιλου. Αγοράζει μερικούς πίνακές του και συγχρόνως του κάνει μια μεγάλη παραγγελία χωρίς χρονικό όριο με σκοπό να την εκθέσει στο Παρίσι, γεγονός που δίνει στον Θεόφιλο την άνεση να δημιουργήσει πάνω από εκατόν είκοσι πίνακες μέσα σε έξι περίπου χρόνια. Τα έργα αυτά παρουσιάζονται στην Γαλλία το 1936 αποσπώντας το θαυμασμό και την αναγνώριση του κοινού. Ο Θεόφιλος, δυστυχώς, δεν προλαβαίνει να ζήσει αυτόν τον θρίαμβο γιατί πέθανε δύο χρόνια νωρίτερα, το 1934.
Το Μουσείο Θεοφίλου δημιουργήθηκε το 1964 σε ένα προάστιο της Μυτιλήνης, τη Βαρειά, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός ζωγράφος.
Το 1965 ο Τεριάντ το δώρισε στον Δήμο Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου από την ιδιωτική του συλλογή και από τότε λειτουργεί ως δημοτικό μουσείο. Αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν 86 ζωγραφικοί πίνακες του Θεόφιλου από τα τελευταία έξι χρόνια της ζωή του. Τα θέματα των πινάκων είναι παρμένα από την Ελληνική ιστορία, τη μυθολογία και τη λαογραφία.
Μεγάλο ενδιαφέρον στο Μουσείο Θεοφίλου έχουν οι πίνακες του μεγάλου καλλιτέχνη που αναφέρονται στη Λέσβο. Τοπιογραφίες όπως ο κόλπος της Γέρας, σκηνές της καθημερινότητας της αγροτικής ζωής, όπως το μάζεμα της ελιάς, ο θέρος, το ψάρεμα της μαρίδας αναπαριστούν κατά τον πιο γλαφυρό και περιγραφικό τρόπο τη Λέσβο των αρχών του 20ού αιώνα.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή 8:30 με 14:30
Τιμή εισόδου: Ενήλικες: €3, Παιδιά έως 17 Ετών: Δωρεάν