Παρουσίαση και συζήτηση για το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Ε. Καμπουρίδη,
«Η Λέσβος τον 16ο αιώνα, Οικονομία και Πληθυσμός». Το οθωμανικό κατάστιχο
απογραφής του 1548 (Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2016). Πρόκειται για
ένα πολύ σημαντικό αρχείο για τη Λέσβο καθώς παρέχει πληροφορίες για μια
άγνωστη Λέσβο στα πρώτα χρόνια της προσάρτησής της στην Οθωμανική
Αυτοκρατορία. Τον συγγραφέα θα πλαισιώσουν οι: Κος Στρατής Αναγνώστου
(ιστορικός), Κα Βασιλική Κουρβανιού (φιλόλογος), Κος Μάκης Αξιώτης
(ερευνητής). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 6:30
μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης (κεντρικά
λύκεια).
Φίλοι Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων Λέσβου
Κυριακή 5 Μαρτίου Σύλλογος Πετρανών Αθήνας Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας
Σας ενημερώνουμε πως η κοπή της πίτας του συλλόγου μας Πετρανών Αθήνας «Ορέστης Κανέλλης» θα γίνει την Κυριακή 5 Μαρτίου στις 11:00 στα γραφεία του συλλόγου, Σπύρου Δοντά 10 Μακρυγιάννη. Θα προηγηθεί η καθιερωμένη Γενική Συνέλευση που εφέτος θα είναι και εκλογοαπολογιστική.
Στο τέλος θα ακολουθήση μικρή δεξίωση από τα εδέσματα που ο καθένας από εμάς μπορεί και θέλει να προσφέρει.
Καλούνται λοιπόν όλα τα μέλη του συλλόγου να δώσουν το ”παρών” και να ενδυναμώσουν με την παρουσία τους τον ρόλο του συλλόγου που στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που ζούμε είναι απαραίτητος από ποτέ.
Για Το Δ.Σ. του συλλόγου
Ο Πρόεδρος
https://www.facebook.com/petranoi.athinas.5
Αγαπητά μέλη του συλλόγου & φίλοι του Σιγρίου.
Έφτασε η στιγμή να βρεθούμε και να κόψουμε την πίτα του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου των απανταχού Σιγριανών «Το Σίγρι» για το 2017.
Αφού αφήσαμε τον καιρό να κάνει τα τερτίπια του αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί η κοπή της πίτας, την Κυριακή 5/3/2017 παρατείνοντας για λίγο ακόμα την εορταστική διάθεση μετά τις Απόκριες.
Σας περιμένουμε όλους στην ταβέρνα “Άγγελος” στο Χαϊδάρι (Στρ. Καραϊσκάκη 1 & Ιερά Οδός, τηλ: 210 5326009) με ζωντανή μουσική,πλούσιο μενού Κυριακή 5-3-2017 μεσημέρι 13.00 μμ.
Τιμή κατ άτομο 18 ευρώ.
Παιδιά πού δε θα πάρουν κύριο πιάτο δεν θα χρεωθούν.
Ελεύθερη κατανάλωση με κρασί χύμα,αναψυκτικά.
Δήλωση συμμετοχής στα παρακάτω τηλέφωνα:
Κατσούλη Μαρία 6945616076
Πετρίδη Ολγα 6937313717
Βωβού Θεοδοσία 6980916941 -2104205993
https://www.facebook.com/pg/tavernagelos/about/?ref=page_internal
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Σκαλοχωριτών Λέσβου – ”Ο Άγιος Γεώργιος”, σας καλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τη συνεστίαση που διοργανώνουν στην Ταβέρνα “Οι γεύσεις του Διογένη”, Πεντέλης 27 & Υμηττού, Παλαιό Φάληρο, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 στις 13:30.
Πλήρες μενού, ζωντανή μουσική. Τιμή κατ΄ άτομο : 20 ευρώ.
Συνδιοργανωτές: Ελεύθερο Ανοικτό Παμεπιστήμιο Δήμου Δάφνης-Υμηττού, Τμήμα Γυναικών Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου “Η Αναγέννηση” και Ένωση Γυναικών Ελλάδας, παράρτημα Δάφνης.
Διάλεξη “Λαϊκός Πολιτισμός και Ανάπτυξη” στο Αμφιθέατρο Μουσείου Γεωργίου Μπουζιάνη (Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη)
με ομιλήτρια Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, διδάκτορας Φιλολογίας (ειδ. Λαογραφίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, έχει στο ενεργητικό της ένα ογκώδες επιστημονικό και ερευνητικό έργο γύρω από τον «υλικό βίο» του ελληνικού λαού και η προσφορά της στην αναγνώριση και αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας μας, είναι ανεκτίμητη.
Την επιτόπια έρευνα η Αικ. Καμηλάκη συνεχίζει και σήμερα, διακηρύσσοντας με πάθος ότι «Ο λαϊκός πολιτισμός για να γίνει πηγή έμπνευσης πρέπει και πάλι να γίνει γνωστός, και μπορεί ν’ αποτελέσει τομέα αιχμής για την εθνική μας οικονομία».
Για την προσωπική της διαδρομή γύρω από τις αξίες της παράδοσης που υπηρετεί επί πολλά χρόνια, η ίδια εξομολογείται: «Γεννήθηκα στην Τσαγκαράδα του Πηλίου από αγρότες γονείς. Σπούδασα στην Ελλάδα και το εξωτερικό αυτό που επιθυμούσα, και ακολούθησα την ειδίκευση που θεωρούσα σημαντική, κι όχι με κριτήριο την επαγγελματική μου αποκατάσταση, κάτι που μάλλον θα δικαιολογούσε η αγροτική μου καταγωγή. Έκανα οικογένεια με τον ερευνητή Παναγιώτη Καμηλάκη και έχω δύο παιδιά, τη Μαρία, διδάκτορα Γλωσσολογίας και τον Γιάννη, που ασχολείται με το marketing, και δύο εγγόνια που γεμίζουν την ζωή μου.
Ως διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την εξασφάλιση στέγης για το κέντρο και τη δημιουργία σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής, που διεύρυνε τους τομείς δραστηριοτήτων του με τη δημιουργία θεματικών μουσείων, εκθέσεων, την πραγματοποίηση συνεδρίων, εκδόσεων κ.λπ. Αν κάτι κατάφερα στην καριέρα μου είναι το γεγονός ότι η Aκαδημία Αθηνών μου προσέφερε τον ιδανικό χώρο για να εργασθώ με χαρά, πάθος και υψηλό φρόνημα. Υπηρέτησα την πατρίδα μου Θεσσαλία ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών της Αθήνας, ως μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Φερών Βελεστίνου Ρήγα, με μελέτες και έρευνες μέχρι σήμερα.
Αυτό που θα ήθελα είναι να βοηθήσω με την αποκτηθείσα εμπειρία μου στην αναγνώριση και αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας μας, καθιστώντας τη μοχλό ανάπτυξης με βασικούς πυλώνες το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, την παραδοσιακή διατροφή και την ελληνική χειροτεχνική παραγωγή. Είναι κάτι που με απασχόλησε έντονα ως διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας και με απασχολεί ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά του ΥΠΠΟ και ως διδάσκουσα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Πιστεύω στις συνεργασίες, στη συλλογική προσπάθεια και στις ανθρώπινες σχέσεις. Έκανα αυτό που πάντοτε θεωρούσα χρέος μου στην πατρίδα μου, στην οικογένειά μου στον εαυτό μου. Και βέβαια εξακολουθώ να αγωνίζομαι για όσα εξ αρχής έθεσα ως σκοπό της ζωής μου».
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος» – Παράρτημα Αθήνας διοργανώνει έβδομό του σεμινάριο παραδοσιακών χορών την Κυριακή 12 Μαρτίου!
Θέμα του η συγκριτική μελέτη, ρυθμοκινητική και μεθοδική διδακτική των χορών των Ντόπιων κατοίκων του Νομού Σερρών και εισηγητής ο Βασίλης Τερζής!
Τα ιδιαίτερα μουσικά στοιχεία, οι φορεσιές, τα έθιμα, τα τραγουδίσματα και -κυρίως- οι χοροί από των ντόπιων κατοίκων της περιοχής των Σερρών θα παρελάσουν από τη μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυκέντρου Δήμου Νέου Ηρακλείου, από τις 10.30 το πρωί 🙂
Φάκελος σημειώσεων καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης θα αποσταλούν *ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ* σε όλους τους συμμετέχοντες. Καφές, αναψυκτικά και σνακ θα προσφέρονται στα διαλείμματα.
Το Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κουντουριώτου & Νεότητος, δίπλα στη Λεωφόρο Ηρακλείου και σε μικρή απόσταση από την πλατεία και το σταθμό του ΗΣΑΠ.
Χάρτης ΕΔΩ: http://bit.ly/1geJVjB
Η πρόσβαση στο χώρο μπορεί να γίνει:
• Με μετρό / ΗΣΑΠ: Σταθμός ΗΣΑΠ «Ηράκλειο»
• Με λεωφορείο: A8 (από Στουρνάρη, Πατησίων, Λ. Ηρακλείου, στάση «Ζέφυρος» )
• Με αυτοκίνητο: από τη Λ. Ηρακλείου / από Αττική οδό, έξοδος Λ. Ηρακλείου / από Εθνική οδό, έξοδος Αναγεννήσεως, Ιφιγενείας, Λ. Ηρακλείου.
Για πληροφορίες – διευκρινίσεις και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6949.126894 (Γεωργία Ράδη). Το κόστος της παρακολούθησης του σεμιναρίου είναι 20 ευρώ (15 ευρώ για τα μέλη του «Μολύβου» Αθήνας)
Ποιος είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος» – Παράρτημα Αθήνας:
Με σύμβολό του το κάστρο της Μήθυμνας, ο Σύλλογος έχει στόχο την προστασία και η διάδοση της πλούσιας κληρονομιάς του τόπου μας. Η προσέγγιση της παράδοσης μέσα από το χορό, τη μουσική, το τραγούδι και τα δρώμενα βοηθά όλους σε πνευματικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Το αθηναϊκό παράρτημα του Πολιτιστικού Σύλλογου Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος» βρίσκεται στην οδό Παπανούτσου 12 στο Ηράκλειο Αττικής και απευθύνεται όλους (μικρούς και μεγάλους) όσους έχουν κέφι, καλή διάθεση και όρεξη για δράσεις πολιτισμού. Βασικός άξονας των δραστηριοτήτων του, η εκμάθηση παραδοσιακών ΧΟΡΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Περισσότερα στη σελίδα στο facebook www.facebook.com/omolivos
Σας περιμένουμε στην φετινή μας ‘Ουζομάζωξη’
την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι
στην αίθουσα του Συνδέσμου μας Ζήνωνος 29-31 Ομόνοια.
Με μουσική, χορό, ούζο-δώρο από τις Ποτοποιίες μας και νόστιμους μεζέδες:
Σαρδέλα Φούρνου Λαδολέμονο, Σουπιές Γιουβέτσι …
Επαναλαμβάνουμε τα “σκέτς” του Χορού μας, ύστερα από απαίτηση του κοινού…
Φιλοξενούμε έργα Ζωγραφικής της Ευαγγελίας Πρωτούλη.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου
“ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ”
Εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας για την Γυναίκα»
Η «Λεσβιακή Παροικία» θα γιορτάσει την «Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα»
το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, στις 11.30 π.μ.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα του Συλλόγου Ζήνωνος 29-31.(τηλ. 2105237789)
Τιμητική προσκεκλημένη και ομιλήτρια θα είναι η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
– Χαιρετισμός και μικρή αναφορά από την Πρόεδρο Καίτη Μεσσηνέζη-Πλατσή.στην «Παγκόσμια Ημέρα για την Γυναίκα».
– Προβολή μικρής διάρκειας βίντεο σχετικό με την «Ημέρα»
– Ομιλία της κ. Αντωνέλλη με θέμα την κακοποιημένη γυναίκα
– Αφήγηση ιστοριών κακοποιημένων γυναικών
(αληθινές ιστορίες γυναικών από τον ξενώνα του Δήμου Λέσβου)
– Μουσικό διάλειμμα
(Στο πιάνο η Ελένη Μπελημπασάκη, τραγούδι Βάσω Κορδώση)
– Μικρό κέρασμα με ούζο και μεζέ προσφορά του Συλλόγου
Θα πρέπει όλοι να τιμήσουμε με την παρουσία μας τη σημαντική επέτειο.
Ἀγαπητὲ φίλοι,
θὰ χαρῶ πολὺ νὰ σᾶς δῶ στὴν παρουσἰαση τοῦ νέου μου βιβλίου, ἀλλὰ θὰ ἤθελα καὶ τὴν βοήθειά σας νὰ ρθοῦν ὅσο περισσότεροι συμπατριῶτες μας γίνεται, καὶ ἄλλοι φίλοι σας διότι πρέπει πιὰ ὅλοι οἱ Λέσβιοι νὰ μάθουμε τὸν πολιτισμό μας καὶ τὶς δυνατότητές μας.
Ἐπίσης ὅσους γνωρίζετε ὅτι ἀσχολοῦνται μὲ τὴν μουσικὴ ἐπιβάλλεται νὰ εἶναι παρόντες διότι διὰ τοῦ Τερπάνδρου θὰ ἀνακαλύψουν ἄγνωστες προεκτάσεις γιὰ τὴν μουσική κι ἀκόμη θὰ ἀκούσουν ἀρχαιοελληνικὴ μουσικὴ ἀπὸ ἐξαίρετους μουσικούς, σχεδὸν ὅπως ἔπαιζε ὁ Τέρπανδρος καὶ ἡ Σαπφώ.
Εὐχαριστῶ